En sund kropp och själ

 

En sund kropp

”Har man inte hälsan har man ingenting” är ett populärt talesätt. Och visst ligger det mycket i det. Vår hälsa är A och O. När man talar om fysiskt välbefinnande finns det tre nyckelområden där vi måste fatta beslut som påverkar vår hälsa i positiv riktning: kost, motion och mental inställning.

Det universella kostrådet ”allting med måtta” är antagligen det bästa rådet av alla. Äter man fem portioner frukt eller grönsaker, mat som är rik på fiber och kolhydrater och magert vitt kött och fisk och dessutom dricker rikligt med vatten får man i sig allt som ingår i en välbalanserad kost. Vi bör motionera regelbundet oavsett om vi väljer att ta dagliga promenader, köra ett pass till motionsvideon därhemma eller ägna oss åt någon särskild sport. Undviker vi dessutom vissa saker, som till exempel rökning, droger och omåttligt intag av alkohol och koffein, kan vi leva ett verkligt sunt liv.

En sund själ

En sund kost, frånvaron av krämpor och smärtor, en god kvalitetssömn och regelbunden motion bidrar till en positiv mental inställning. Om du skapar dig en egen positiv syn på livet och ser till att omge dig med positiva människor kan du bygga upp och bevara ditt självförtroende. Det finns många böcker som handlar om att en positiv inställning inte bara hjälper den enskilda individen, utan också påverkar omgivningen på ett positivt sätt. Tänk bara på hur det känns att träffa folk som är glada, pratsamma och positivt inställda till sig själva och sin omgivning.

Visst är det sant att vi ofta kan hamna i situationer där vi känner oss pressade, till exempel om vi har ekonomiska problem eller bräcklig hälsa eller är oroade över framtiden. Men folk som har en positiv mental inställning ser saker ”från den ljusa sidan”, försöker se det positiva i situationen och ser inte några större problem eftersom de har ordning på sitt liv. Därför är de ofta bättre rustade att hantera stress och jobbiga situationer.